Als gastouder ben je professional in huiselijke kring

Als gastouder sta je in twee werelden tegelijk: enerzijds ben je er voor de ouders en de kinderen en leef je mee met het reilen en zeilen van de gezinnen waarvoor je opvang verzorgt - ook als je gewoon de kinderen bij jou thuis opvangt -, en aan de andere kant ben je de professional met de juiste papieren die aan alle eisen van de wet kinderopvang voldoet. Je speelt een rol in de opvoeding van kleine kinderen, en je hebt te maken met ouders die soms precies weten wat ze willen, maar die soms ook met hun vragen bij jou komen als ervaringsdeskundige.

Voordat je verder leest over de eisen die aan je gesteld worden, moet je je vooral afvragen: lijkt je dit leuk? Wil je flexibel werk doen vanuit je eigen woning, met kinderen maar ook met de ouders van die kinderen? Spreekt het zelf indelen van je werkrooster en het zelf bepalen van je eigen werkdruk je aan? Kijk dan hieronder wat er zoal bij komt kijken.

Waar moet je aan voldoen als gastouder?

Er zijn eisen aan je deskundigheid, de locatie en een aantal andere zaken. Ook moet je ingeschreven staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen.

Deskundigheid

Je moet in ieder geval beschikken over

 • een diploma uit de lijst diploma's gastouderopvang, of
 • het certificaat goed gastouderschap, of
 • een regulier Ervaringscertificaat.

Het gangbare diploma is mbo-2 diploma "Helpende (Zorg en) Welzijn". Meer informatie vind je hier. Daarnaast moet je een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen hebben.

De opvanglocatie

Vaak verzorg je de opvang vanuit je eigen huis. Zonder hier de hele wet te herhalen, zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Kinderen tot 1,5 jaar moeten een aparte slaapruimte hebben.
 • Er moeten voldoende speelmogelijkheden zijn, zowel binnen als buiten.
 • De woning moet rookvrij zijn en voorzien zijn van voldoende rookmelders.
 • Je mag ook op meeerdere locaties kinderen opvangen. Alle locaties moeten aan de wettelijke eisen voldoen.

Overige zaken

Alsof dit nog niet genoeg is, zijn er nog wel meer dingen waar je rekening mee moet houden:

 • je moet minimaal 18 jaar oud zijn en Nederlands spreken.
 • Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is verplicht voor jezelf.
 • Als je thuis kinderen opvangt, moet iedereen op hetzelfde adres van 18 jaar of ouder ook een VOG overhandigen aan het gastouderbureau.
 • Je mag maximaal 6 kinderen van 0 tot 13 jaar opvangen (eigen kinderen meegerekend), waarbij maximaal 4 van 0 en 1, en maximaal 2 van 0, en maximaal 5 kinderen jonger dan 4.

Uiteraard helpen we je graag om invulling te geven aan deze eisen. Lijkt je dit wat, neem dan contact met ons op.

Informatiemap gastouders

Als gastouder bij Gastouderbureau Lepelaar krijg je een informatiemap, met daarin alle relevante informatie voor het uitvoeren van je taak Zo vind je hier niet alleen de algemene voorwaarden en de diverse formulieren, maar ook het pedagogisch beleid, het protocol kindermishandeling, het beleid gezondheid en veiligheid, de klachten regeling en de meest recente risico inventarisatie. Daarnaast biedt de map je ruimte om de diverse contracten en overzichten van bereikbaarheidsgegevens op een plek op te bergen, en vind je daarnaast allerlei informatie om uit te delen.

Deze website

Hoewel de informatie op deze website met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, kan aan de informatie op deze website geen rechten worden ontleend.